Hypercube (ongewijzigde versie!)

Gepubliceerd op donderdag 22 maart 2018 - Bron: FCVD.nl
Zoals jullie misschien weten is FC Volendam de laatste jaren in zee gegaan met Hypercube om de organisatie door te lichten en waar nodig te verbeteren. Hypercube is ook bij FC Twente betrokken om daar weer orde op zaken te stellen. In de zoektocht naar meer informatie over Hypercube kwam ik op internet een mooie memo van Hypercube tegen: "Risicoanalyse degradatiescenario FC Twente d.d. 03-11-16"

In dit memo wordt voor de gemeenteraad van Enschede inzicht gegeven in de risico's tot sportieve degradatie van FC Twente aan het eind van het seizoen 2016-2017 en het huidige seizoen 2017-2018. Op basis van de financiële gegevens van FC Twente werd het scenario tot degradatie berekend. Hypercube waagde zich zelfs aan prognoses voor wat betreft de eindstand van de Eredivisie voor het seizoen 2016-2017 en de plaats van FC Twente daarin. Op het moment van schrijven van de memo stond FC Twente op de zesde positie. Hypercube verwachtte dat de kans op een van de plaatsen 5 tot 10 groter dan 80% was. De kans dat FC Twente bij de laatste drie eindigde achtte zij minder dan 1%. FC Twente eindigde in het seizoen 2016-2017 op plaats zeven. Gezien de (spelers)begroting van FC Twente natuurlijk niet geheel onlogisch, maar desalniettemin knap van Hypercube.

Indien FC Twente zou degraderen onderkent Hypercube dat de plannen voor financiële gezondmaking van de club, een forse tegenslag zouden ondervinden. Een of meerdere seizoenen in de Jupiler League zullen in financieel opzicht verliesgevend zijn en mogelijk de continuïteit van de club in gevaar brengen. FC Twentes strategie moet er bij degradatie dan ook op gericht zijn binnen een of twee seizoenen te promoveren naar de Eredivisie. FC Twente zou bij degradatie naar de Jupiler League veruit de hoogste begroting van alle clubs in de Jupiler League hebben en met € 5,5 tot € 6,0 miljoen veruit het hoogste budget voor spelerssalarissen. Volgens Hypercube is de correlatie tussen spelersbudget en sportieve prestaties zeer hoog. Volgens haar statistische modellen zou FC Twente in het eerste seizoen na een eventuele degradatie 70% kans hebben op het kampioenschap en 20% kans op promotie via de nacompetitie. Oftewel de kans dat FC Twente na een seizoen zou promoveren is maar liefst 90% en zelfs 99% kans om in een van de eerste twee seizoenen te promoveren.

Voor FC Volendam zou het dus alles behalve fijn zijn als FC Twente zou degraderen. Je speelt als club dan sowieso weer een bijrol waar wij als supporters al jaren smachten naar de hoofdrol in de Jupiler League. Ik hoop dat Hypercube voor FC Volendam dan ook een promotiescenario heeft doorgerekend en ben benieuwd of het bestuur kan aangeven of we financieel gezien nog de juiste route volgen.