Zware tijden

Gepubliceerd op vrijdag 10 november 2017 - Bron: FCVD.nl
Bijgaand de ongecensureerde versie van mijn column die niet volledig is geplaatst in het laatste boekje van de Supportersvereniging!

Het zijn als Volendam supporter bijzonder zware tijden. Waar ik in mijn vorige stukje al bang voor was is helaas volledig uitgekomen. Oorzaken hoeven we niet meer te zoeken. Jarenlange uitholling van de selectie houdt op een gegeven moment op.

Ik zat dan ook lang te piekeren waar ik het over zou moeten gaan hebben.
Over de sportieve wanprestaties die wekelijks geleverd worden door onze club? Over het bestuur dat in een langslepend conflict verzeild is geraakt met de gemeente over de huurpenningen? Over het niet delen van enige informatie vanuit het bestuur over deze situatie?
Beste Henken als jullie gewoon het hele verhaal vertellen rondom de huurkwestie dan snappen alle supporters jullie keuze om de betaling op te schorten.

Ik zou het ook kunnen hebben over de absurde zaken die zaakwaarnemer Johan Wins bij Volendam heeft uitgespookt de afgelopen jaren. Zijn rol is binnenkort hopelijk uitgespeeld als zaakwaarnemer, het is dan ook niet vreemd dat hij zijn toko onlangs heeft verkocht aan de Stellar Group. Misschien moet ik dit onderwerp maar eens voor een later magazine gebruiken dan neem ik ook gelijk de rol die Wim Kwakman in dit geheel vervulde mee.

Ik was dan ook blij dat ik deze week de uitspraken van Go Ahead Eagles voorzitter Edwin Lugt las op voetbal247.nl

Competitievervalsing
,,Ik blijf van mening dat deze ploegen niet thuishoren in de Jupiler League“, stelt Edwin Lugt in De Stentor. ,,Steeds meer clubs steunen ons ook in dat standpunt. De beloften werken competitievervalsing in de hand en het argument dat het goed is voor het Nederlands voetbal, snijdt ook geen hout.”

Mislukt experiment
Lugt noemt de instroming van Jong-teams in de piramide ,,een mislukt experiment”. Als voorbeeld wijst hij naar Jong PSV: ,,Tegen NEC spelen ze met 3-3 gelijk, van FC Den Bosch verliezen ze – met acht nieuwe spelers in de basis – opeens met 5-0. Dat is dus competitievervalsing. Bij beloftenteams heb je geen idee wat je tegenover je krijgt. Slechte zaak.”

Aan lot overgelaten
De Eagles-bestuurder verwijt topclubs dat zij hun talenten liever in het eigen beloftenteam in de Jupiler League laten spelen dan uit te lenen aan kleinere clubs in de Eredivisie: ,,Wij hebben na de promotie in onze zoektocht naar versterkingen lange tijd geprobeerd spelers los te weken bij Nederlandse topclubs. Dat lukte niet en we werden gedwongen om te shoppen in het buitenland. Ajax en PSV laten hun talenten liever in de Jupiler League spelen, dan bij een club in de eredivisie. Dit systeem met beloftenteams is dus vooral goed voor de grotere clubs, niet voor de verbetering van het Nederlands voetbal. De Jupiler League is aan zijn lot overgelaten de afgelopen vijftien jaar. Er is te lang geen steun geweest vanuit KNVB en eredivisie. De mediagelden moeten veel eerlijker verdeeld worden. Pas dan kunnen clubs zich op veel meer fronten versterken en krijg je automatisch een sterkere competitie.”


En daar heeft Edwin natuurlijk helemaal gelijk in.
Jong AZ bijvoorbeeld speelde tegen Helmond Sport met voornamelijk a junioren. De week erna speelden ze uiteraard wel weer met Dos Santos en andere eredvisie tribuneklanten.

Het wachten is natuurlijk op een standpunt vanuit onze club in deze kwestie. Maar gezien de problemen op sportief en kennelijk ook op financieel vlak hebben die wel wat anders aan hun hoofd dan zich zorgen te maken over de toekomst van de Jupiler League.