FC Volendam en het belang van zelfscholing

Gepubliceerd op maandag 6 februari 2017 - Bron: FCVD.nl
Laatst kwam ik bij toeval het proefschrift over zelfregulering in de sport en onderwijs van KNVB medewerkster Laura Jonker tegen.

Laura is bij de KNVB werkzaam in het kader van de Impuls Brede Scholen, Sport en Cultuur. Deze Rijksimpuls is erop gericht om middels de inzet van combinatiefunctionarissen meer kinderen kennis te laten maken met verschillende takken van sport tijdens- en naschools, in de wijk en bij de sportvereniging.


Getalenteerde teamsporters moeten in een relatief korte periode verschillende vaardigheden ontwikkelen om de top te halen in hun sport. Naast verschillende fysieke en technische vaardigheden blijken vooral in teamsporten ook psychologische of cognitieve vaardigheden van groot belang. Teamsporten zoals voetbal kenmerken zich doordat de uiteindelijke prestatie bepaald wordt door het snel kunnen schakelen tussen situaties en het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment.

Uit het wetenschappelijke onderzoek van Laura bleek in tegenstelling tot wat de afgelopen jaren over voetballers werd beweerd (een beetje 'dommig') het volgende:

- Sporttalenten (ook voetballers) presteren vaak goed op school. - Sporttalenten maken vaker gebruik van zelfregulatie dan reguliere jongeren en dit gebruik lijkt voordelig te zijn voor hun prestaties in de sport en op school.

- Jongeren die meer sporten (ongeacht het sportniveau) hebben beter ontwikkelde zelfregulatieve vaardigheden dan jongeren die minder vaak of niet sporten.

- Reflectie blijkt een belangrijke bepaler en voorspeller voor het sportniveau van de atleet zowel op junioren als op senioren leeftijd.

- Reflectie lijkt belangrijker te worden richting het moment van de overstap naar de senioren en het is belangrijk om atleten op individuele basis richting deze overstap te begeleiden.

Kortom op het moment dat een Volendammer jeugdtalent er op school met de pet naar gooit dan kun je er donder opzeggen dat dit gaat doorwerken in zijn ontwikkeling. Vandaar ook dat onze club zoveel aandacht besteed aan de huiswerkbegeleiding op de club en goede afspraken maakt met de scholen van onze talenten. Dit is natuurlijk logisch als je er vanuit gaat dat lang niet elk talent het eerste elftal van Volendam zal gaan halen.

Dat het met de Volendamse talenten momenteel crescendo gaat blijkt wel uit de stormachtige ontwikkeling van jongens als Joey Veerman, Mohamed Betti, Nathangelo Markelo, Gani Meholi, Vicente Besuijen, Mike Eerdhuijzen en alle andere die ik ben vergeten. Keep up the good work!