Over datum

Gepubliceerd op dinsdag 20 december 2016 - Bron: FCVD.nl
Heeft elke trainer en club een houdbaarheidsdatum?
Ron Jans een van de meest sympathieke voetbaltrainers van Nederland krijgt zijn FC Zwolle dit seizoen maar moeilijk aan de praat.
Dat is op zich natuurlijk niet verwonderlijk als je elk jaar je beste spelers weggekocht ziet worden en je niet kan teren op een kwalitatief sterke jeugdopleiding.


Jong FC Zwolle heeft er dit seizoen voor gekozen om niet mee te doen aan de 2e divisie en speelt ergens in een aparte competitie samen met nog een paar jeugdopleidingen waarvan (bij eredivisie clubs) het eerste elftal grossiert in buitenlandse import. (Willem II en NEC)

Vorig seizoen had FC Zwolle maar liefst 9 buitenlandse spelers onder contract staan. Dit waren Kevin Begois (België), Trent Sainsbury (Australië), Thomas Lam (Finland), Tomas Necid (Tsjechië), Jody Lukoki (Congo), Eli Babalj (Australië), Dimitros Ferfelis (Griekenland), Ryan Thomas (Nieuw-Zeeland) en Athanasios Karagounis (Griekenland).

In een land waar men het hoofd breekt hoe het kan dat het Nederlands elftal zo beroerd speelt is het antwoord voor mij wel duidelijk.
FC Zwolle was vorig seizoen namelijk niet de enige club met zoveel buitenlanders in de selectie:
PSV 9 buitenlanders, Heracles Almelo 10 buitenlanders, sc Heerenveen 11 buitenlanders, AZ 11 buitenlanders, Ajax 11 buitenlanders, Willem II 12 buitenlanders, NAC Breda 12 buitenlanders, Vitesse 14 buitenlanders en FC Twente maar liefst 14 buitenlanders.

Natuurlijk spelen die jongens niet allemaal in het eerste maar dat betekent wel dat er jongens die later het Nederlands elftal zouden moeten halen buiten de pot pissen.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de laatste jaren steeds vaker Volendamse talenten hun opwachting maken in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van het Nederlands Elftal. Laat het nogmaals een wijze les zijn voor de jeugdige talenten die denken bij Ajax en AZ door te breken.
Het opleidingsniveau is daar misschien beter, maar op de tribune of op de bank ten koste van een buitenlands talent zal je als speler echt niet beter maken.

Voordat de KNVB dus hele jeugdopleidingen gaat verknallen zou het misschien eerder beter zijn om afspraken te maken met alle betaald voetbalopleidingen.
Elke club heeft er toch baat bij dat het Nederlands elftal zo goed mogelijk presteert?