De competitie op de schop?

Gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2016 - Bron: FCVD.nl
De KNVB is een beetje in paniek.
Kennelijk mag iedereen die ooit een baantje heeft gehad bij een profclub, zijn proefballonnetjes oplaten voor een ‘kwalitatief’ betere competitie. Zo heeft ook Chris Woerts, voormalig commercieel directeur van onder meer Sunderland, Feyenoord en de Eredivisie CV een nieuwe opzet voor de Eredivisie gepresenteerd. Zijn actieplan 'Je toekomst bepaal je zelf' zal zelfs besproken worden bij de KNVB in Zeist. Het plan zou in werking moeten treden vanaf het seizoen 2018-2019.


Bijgaand een aantal speerpunten uit het plan van Woerts:
- Kunstgras (allemaal of niemand)
- Minimum stadioncapaciteit (10.000 bezoekers)
- Geen play-offs meer voor Europees voetbal danwel degradatie/promotie
- Zestien teams in de Eredivisie en Jupiler League
- Jupiler League regionaal indelen; 16 clubs maximaal, geen jong elftallen
- Jeugdcontract: pas na 18 jaar naar buitenland
- Competitie start op 1 september, voorrondes beker in augustus

Woerts wil gelijke voetbalomstandigheden. Dus iedereen kunstgras of iedereen echt gras. Zijn voorkeur gaat uit naar echt gras. Dat niet iedere club de financiële mogelijkheden heeft voor echt gras, daar wordt geen oplossing voor aangedragen.

Woerts is tevens van mening dat je als Eredivisieclub minimaal 10.000 mensen op de tribunes moet kunnen herbergen bij een thuiswedstrijd.
Voor Volendam zou dat geen grote problemen opleveren. Een aanpassing van een zit naar staantribune is in zijn plan toegestaan. Er wordt daarnaast ook één overgangsjaar aangeboden.

In het plan worden geen play-offs wedstrijden meer gehouden voor Europees voetbal en de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie dient ook te verdwijnen. Dit alles omdat de ‘topclubs’ dan Europees voetbal niet meer kunnen vergooien in de play-offs. Vanuit de Jupiler League zouden jaarlijks 2 teams moeten promoveren naar de Eredivisie.

Het meest opzienbarende van zijn plan zal ook meteen het grootste probleem worden: de aanpassing van de competities naar maximaal 16 teams.
Het zou dus betekenen dat volgend seizoen 3 Eredivisie teams zouden moeten degraderen en maar liefst 3 Jupiler teams (de 3 Jong elftallen verdwijnen sowieso).
U snapt natuurlijk allemaal dat dit een hoop ‘gezeik’ zal opleveren. Je zal in het gunstigste geval als FC Volendam dit seizoen toch promoveren, in het seizoen 2017-2018 op bijvoorbeeld plaats 16 eindigen en daardoor verplicht weer terug moeten naar de uitgeholde Jupiler League, dit overigens wel zonder de competitie vervuilende Jong elftallen. Best bizar toch?

De opzet van de Jupiler League wordt overigens wel anders voorgesteld in Woerts plan. Een regionale indeling in poules van 4. Daarna de top 8 voor het kampioenschap, en de laatste 8 voor degradatie. Na de poulefase begint iedereen gewoon weer op 0 punten. Wij zouden dan op basis van de huidige competitie indeling in ieder geval in de poule zitten met Telstar en Almere City.

Om de jeugdopleiding te beschermen spreken clubs in overleg met het ministerie af dat jeugdspelers pas naar het buitenland getransfereerd kunnen worden na hun 18e levensjaar. Ik persoonlijk zou graag zien dat dit ook voor binnenlandse BVO transfers zou gelden. Laat Ajax en az zelf maar eens starten met het opleiden van haar eigen talenten in plaats van al onze talenten weg te kapen.

Het beste idee van Woerts vind ik toch wel de start van de competitie per 1 september (nadat de transferwindow is gesloten). Geen verrassingen meer nadat de competitie al een maand bezig is.

Al met al staan er dus een hoop veranderingen in dit plan. Ik ben benieuwd of FC Volendam zelf ook wordt gevraagd naar input en wat het uiteindelijk zal betekenen voor de kwaliteit van het Nederlandse voetbal. Mijn inziens doe je dat eerder met bescherming van jeugdspelers en verbetering van de jeugdopleidingen. Dus iedere club dezelfde financiële compensatie voor de jeugdopleidingen vanuit de KNVB.
En anders op basis van doorstroming naar het eerste elftal en andere BVO’s.

We gaan het allemaal zien en meemaken.