Kilo's boter

Gepubliceerd op maandag 18 januari 2016 - Bron: FCVD.nl
Is de KNVB nog wel serieus te nemen? Het is een vraag die de laatste weken steeds vaker door mijn hoofd spookt.
Op mondiaal niveau vallen de FIFA bestuursleden inmiddels met bosje door de mand. Het ene bestuurslid blijkt nog corrupter dan de ander. Zelfs bij de UEFA vallen de lijken inmiddels met doodskist en al uit de kast. Voor de voetbalsport is dit natuurlijk een uitermate trieste constatering.
Dat de KNVB nu ook onder een vergrootglas ligt lijkt mij niet meer dan normaal.
Niets in de voetballerij is inmiddels wat het lijkt.

Schimmige zaakwaarnemers vervullen een dubbele agenda. Aan de ene kant strijken ze allerlei aanbrengpremies op en aan de andere kant brengen ze de jeugdige talenten het hoofd op hol met allemaal fantastische verhalen. Ze vergeten erbij te vertellen dat de zaakwaarnemers er alleen maar baat bij hebben dat zo’n speler zo vaak mogelijk verkast. Dat het talent doorgaans niet zo vaak speelt zal hun een worst zijn. Zolang ze de aanbrengpremies maar vangen. Daar draait het bij de meeste zaakwaarnemers om.

Waarom denkt u dat Peter R. de Vries zich op het zaakwaarnemerschap heeft gestort. Hij zal ongetwijfeld verkondigen dat het hem allemaal te doen is om de jeugdige talenten te beschermen tegen de grote boze voetbalwereld. Inderdaad u leest het goed Peter R. de Vries de beroepsbetweter die voor elk onderwerp is in te huren bij de DWDD en Pauw. U weet wel beter…

En dan onze nationale voetbalbond, die zouden ze eigenlijk per direct van alle bestuursleden moeten ontdoen. Neem bijvoorbeeld de farce met FC Twente. Bij FC Twente was eind 2013 de nood zo hoog dat deze met Doyen Sports Group in zee ging. FC Twente ontving 5 miljoen euro omdat het de salarissen niet meer kon uitbetalen. Met deze lening kreeg Doyen de inkomsten uit televisierechten over 2015-2016 en 2016-2017 ter waarde van totaal 7 miljoen euro en deelde het mee in de transferrechten van de volgende spelers:
Castaignos 50%,
Promes 30%,
Ould Chikh 30%,
Mokhtar 25%,
Ebecillio 25%,
Egham 20% en
Tadic 10%.

Van bovengenoemde spelers zijn alleen Ebecillio en Egham nog niet verkocht.
Ebecillio is momenteel verhuurd aan Nottingham Forest met optie tot koop.

Castaignos leverde circa 1 miljoen op,
Promes 3 miljoen,
Ould Chikh 0,4 miljoen,
Mokhtar 0,3 miljoen en
Tadic 1 miljoen.

Kortom wederom kassa voor Doyen. Circa 1,7 miljoen euro.
In twee jaar tijd 8,7 miljoen euro voor een lening van 5 miljoen euro.
Sprookjes bestaan nog.

Nadat de contracten met Doyen Sports Group laatst via Football Leaks waren uitgelekt moest de KNVB wel actie ondernemen. Dit zal waarschijnlijk allemaal tegen het zere been van oud directeur betaald voetbal Henk Kesler zijn geweest. Diezelfde Henk Kesler is immers sinds 2012 als adviseur van de raad van commissarissen van FC Twente betrokken. Dit maakt het allemaal wel erg pijnlijk duidelijk.

Inmiddels heeft de KNVB de straf aan FC Twente kenbaar gemaakt. De KNVB heeft de 'zwaarste' sanctie ooit uit haar bestaan uitgedeeld. De club kreeg een boete van slechts
€ 45.250 van de KNVB. De KNVB trok tevens de licentie van FC Twente in, tenzij de club volledige medewerking zou verlenen en een strikt eisenpakket van de KNVB zou volgen. Ook mocht de club 3 jaar lang geen Europees voetbal spelen. Bij FC Twente accepteerden ze deze straf natuurlijk direct.
U leest het inderdaad goed, FC Twente mag 3 jaar lang Europa niet in terwijl ze het ticket voor Europees voetbal naar aanleiding van het vorige seizoen al vrijwillig inleverden.
FC Twente toonde de KNVB dus een schijncontract en werd nu beloond met een schijnstraf. Een lachwekkende straf opgelegd door een lachwekkend overkoepelend voetbalorgaan.

En dan VVV Venlo. De club had afgelopen zomer nog grote moeite om een transfersom op te hoesten voor haar huidige topscorer Ralf Seuntjens en kwam afgelopen december ineens met het nieuws dat de club op korte termijn vijf ton nodig had, anders konden ze binnen een paar maanden de salarissen niet meer betalen. De gemeente sprong natuurlijk bij middels een lening. En de KNVB die keek tevreden mee.
Een eerlijk en sportief competitieverloop is natuurlijk slechts bijzaak bij de bobo’s in Zeist.

Als voetballiefhebber met een beetje verstand van cijfers vraag ik mij inmiddels niet meer af of de KNVB boter op haar hoofd heeft. De vraag die mij nog rest is hoeveel kilo zij nog aan kan alvorens het kaartenhuis van de KNVB ook op eenzelfde wijze als de UEFA en FIFA zal instorten.