Oude doos

Artikelen - Algemeen - seizoen 1984-1985 - Henny Meijer, de mensen hebben nog niet de helft gezien van wat ik kan
Volendam, zaterdag 23 maart 1985
Hennie Meijer beklimt op dit ogenblik in een snel tempo de treden van de ladder van de Nederlandse voetbalsport. Hij beweegt zich nu twee jaar in het betaalde voetbal en heeft zich in die periode een vaste basisplaats verworven bij eredivisionist FC Volendam, na één jaar Telstar. Hennie Meijer is gedwongen snel carrière te maken, omdat hij al 23 jaar is. Op zijn veertiende jaar is hij pas serieus de voetbalsport gaan beoefenen. Hij begon indertijd bij het Amsterdamse ZPC, waarna vierde klasser DJK zijn club werd. Vorig jaar ontdekten AZ ‘67 en Telstar de van oorsprong Surinaamse spits waarvan Telstar uiteindelijk aan het langste eind trok. Bij Telstar leefde hij tot diep in het vorige seizoen in de anonimiteit totdat hij geheel verantwoordelijk was voor de doelpun1 ten productie van Telstar in de wedstrijd tegen SC Heracles (1-5). Vanaf dat moment dienden de eredivisieclubs zich aan. Meijer kon kiezen tussen NAC en FC Volendam. Hij is nu bezig aan een succesvol seizoen bij Volendam.

Een jaar geleden verweten veel ’voetbalkenners’ Hennie Meijer nog een gebrek aan agressiviteit. Hij zal dat later ook toegeven in de trant van ‘ het ging ook allemaal zo gemakkelijk bij Telstar’. Leo Beenhakker, trainer van FC Volendam én tijdelijk bondscoach van het Nederlands elftal, laat duidelijk merken niet veel te maken te hebben met wat er in het verleden over zijn spits is gezegd.

Leo Beenhakker: “lk zie er niets van terug dat Meijer vroeger erg gemakzuchtig zou zijn geweest. In het veld niet en buiten het veld niet. Hij is zeer ijverig en leergierig. Hij heeft de voorbereidingen op het seizoen prima opgepakt. Aan het einde van die voorbereiding had hij even een terugval, waardoor hij tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Utrecht op de bank zat. Hij dacht even, denk ik, dat hij er al was. Maar nu speelt hij zonder enige vorm van discussie in de basis. Er straalt bezieling van hem uit. Hij is nog wel een beetje wispelturig. Dat is geen gemakzucht, dat is inherent aan zijn leeftijd.”

Ook assistent-trainer Bobby Haarms wil geen kwaad woord horen over de jonge spitsspeler: “Hij zou spits kunnen worden in het Nederlands elftal. Meijer is zeer gretig. Het zal denk ik nog wel even duren voordat hij tijdens een wedstrijd negentig minuten lang op scherp kan staan. Hij moet nog veel verbeteren aan zijn koptechniek. Maar hij neemt snel aan. Een goede leerschool is heel belangrijk voor deze jongen. Hij heeft natuurlijk een achterstand op de jongens met ervaring. Hij is al 23 jaar, en is erg laat begonnen. De achterstand is in te halen. Dat is zeker. Hennie kan een echte goaltjesdief worden.”

Ontdekking
De trainers putten zich dus uit in positieve opmerkingen over de schijnbaar zeer bonkige spits. Meijer maakt dan ook een zeer snelle carrière. Vorig jaar werd hij dus ontdekt door AZ ‘67 en Telstar. Het werd Telstar. “Bij Telstar bleef ik lang onbekend. Tot die wedstrijd tegen Heracles dan. Toen kwamen NAC en FC Volendam. Het werd FC Volendam, omdat dat dichter bij mijn huis was. Ik woon namelijk in Amsterdam samen met mijn vriendin, die economie studeert. Ik zou dus niet zo gemakkelijk weg kunnen. Bovendien heb ik geen rijbewijs. Dat hoop ik binnenkort te halen, Ik zag het eerst helemaal niet zitten bij FC Volendam. Ik dacht dat ik in het tweede elftal zou komen. Ik had ten slotte slechts één jaar ervaring in het betaalde voetbal. Maar tot mijn verbazing kwam ik in het eerste elftal. Daar ben ik van geschrokken. Ik wist niet wat ik meemaakte, Ik was heel bang toen ik tegen PSV en FC Groningen moest spelen. Vooral tegen FC Groningen, die entourage daar, hè, dat is fantastisch. Tegen Feyenoord was de angst weg. Maar het ging ook allemaal zo snel. Bovendien moest ik bij FC Volendam constant op scherp staan. Bij Telstar ging het allemaal zo gemakkelijk. Je mocht ook eens een wedstrijd minder spelen. Daar heb ik eigenlijk ook weinig geleerd. Een echte opleiding is er niet. Je traint gewoon met de selectie en dat is het dan. Persoonlijke begeleiding kreeg je niet. Bij FC Volendam is dat anders. Ik ben bij FC Volendam agressiever geworden. Dat was ik nooit, Ik zette me lang niet altijd voor 100% in. Bij FC Volendam speel ik ook wel eens iets minder, maar ik zet me wel in.”

Sterke start
Ondertussen maakt Meijer een sterk seizoen door. Vooral sinds het wat minder gaat met Volendam, speelt Meijer erg sterk. Meijer: “Ja, dat zeggen wel meer mensen tegen me, maar ik weet niet hoe dat komt. Misschien wel, omdat ik graag op de counter speel. Dan kan ik mijn snelheid gebruiken.”

De promovendus uit de eerste divisie draaide lange tijd mee in de top en wist aanvankelijk zelfs de hegemonie van Feyenoord, PSV en Ajax te verstoren. Hennie Meijer over de oorzaak: “Die goede seizoenstart heeft FC Volendam te danken aan Leo Beenhakker. Die man brengt bezieling in de ploeg. Er heerste bij FC Volendam een dood sfeertje. Beenhakker heeft leven in de club geblazen. Hij kan je voor een wedstrijd verschrikkelijk goed oppeppen.”


© Robert Collette

Henny Meijer wordt lastig gevallen door Paul Mason (FC Groningen)

Winterstop...
FC Volendam verwonderde menigeen tot vlak voor de winterstop, toen AZ ‘67, een degradatiekandidaat, over Volendam heenliep. Meijer: “Dat was een flinke misstap. Daarop volgde die lange winterstop. We gingen op trainingskamp naar Portugal, maar daar hebben we geen wedstrijd kunnen spelen. We hebben alleen getraind. We hadden totaal geen wedstrijdritme meer. Bovendien slopen er blessures in de ploeg, Tonnie Blanker en Jaap Jonk, twee belangrijke spelers voor FC Volendam. We konden dus niét in een vaste samenstelling spelen. De mindere resultaten kunnen we natuurlijk niet alleen aan de lange winterstop wijten. Het lag hoofdzakelijk aan onszelf. We stonden absoluut niet op scherp. Maar er is de laatste tijd veel gesproken en ik denk dat we nu weer op de goede weg zijn. Dat is begonnen tegen Feyenoord. De punten komen wel weer.”

Samenwerking
“lk denk, dat ik dit seizoen nog heel veel doelpunten ga maken. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik voel me heel sterk. Toen ik met Tonnie (Blanker) in de spits speelde ging het heerlijk. Ik maakte zeven goals, wat nog wel wat te weinig is. Ik wil ook graag meer scoren, omdat ieder doelpunt mij een videoband oplevert. Die krijg ik van mijn zaakwaarnemer Conrad, een goede vriend van mij. Ik vind het jammer dat Tonnie geblesseerd is, want hij had veel ervaring, waarvan ik kon profiteren. De samenwerking tussen Marcel van Buuren en mij is nog niet perfect. Maar we hebben vorige week een goed gesprek met elkaar gehad en we werken er nu hard aan. We trainen steeds met elkaar, zodat we aan elkaar gewend kunnen raken. Het is wel een nadeel dat we beiden zo jong zijn. Maar ik weet dat we elkaar in de toekomst ook in het veld goed zullen kunnen vinden.”

Favoriet
“lk speel ‘t liefst in een systeem met twee spitsen. Ik heb altijd wat ruimte nodig, ook al kan ik in de kleine ruimte eveneens goed uit de voeten.’Maar met een beetje vrijheid voel ik me lekker. Ik weet niet wat Beenhakker gaat doen als Tonnie terugkomt. Dan hebben we eigenlijk drie spitsen. Mijn ideale FC Volendam-voorhoede bestaat uit Tonnie Blanker en mijn persoontje. Niets ten nadele van Marcel. Maar als Blanker naast me staat en ik kijk naar hem krijg ik meteen zin om er ook zo fanatiek in te gaan. Wat mijn favoriete FC Volendam-opstelling is? Nee, zover ga ik niet, Ik wil geen mensen tegen de schenen schoppen. Ik wil alleen nog zeggen, dat voor mij Jaap Jonk, Kees Guyt en Keje Molenaar de belangrijkste spelers van FC Volendam zijn.”

Ik ben sinds ik hier speel, veel veranderd, Ik ben veel sterker geworden. Maar ook een stuk agressiever. Als ik voorheen aan mijn shirtje werd getrokken, dan deed ik daar niets tegen. Maar nu probeer ik me los te trekken. Vooral tegen Utrecht zag je dat duidelijk. Bobby zegt steeds: Je moet meer uitdelen. Dat doe ik nu. Dat gaat vanzelf. Ook liet ik me vroeger bij corners bij de eerste paal wegduwen. Ook dat is verleden tijd. Ik sta tegenwoordig als eerste bij die paal.”

Snelheid
“lk moet nog beter leren koppen. Dat weet ik. Misschien speel ik vanwege dat zwakke punt wel liever met twee spitsen. Maar ook wanneer ik een sterke kopper zou zijn, zou ik denk ik het liefste met een tweemansvoorhoede spelen. Ik speel graag op de counter, want dan kan ik mijn snelheid gebruiken. Ik passeer goed als ik op snelheid ben. Wat dat betreft is Volendam niet de ideale club voor mij. Toch heb ik het hier prima naar mijn zin. Je zou gezien mijn lichaam niet zeggen dat ik snel ben. Eerder traag en log. Maar dat is niet zo.”

FC Volendam heeft dus nog steeds de ommekeer niet kunnen bewerkstelligen. Maar Hennie Meijer toont zich niet pessimistisch. Zijn club kelderde de afgelopen wedstrijden van een plaats in de top naar de grijze middenmootpositie op de eredivisieranglijst. Meijer: “Ik ga ervan uit dat het weer goed komt. Ik denk dat we nog wel een zesde plaats kunnen behalen. Dat is optimistisch, maar we kunnen het. Na Feyenoord, PSV en Ajax doen we voor niemand onder. Dat heeft niets te maken met het verlies tegen AZ. AZ speelde toen gewoon de dood of de beker (een kaartterm, wat zoveel betekent als ‘alles of niets’).”

Counteren
Hennie Meijer lijkt zijn carrière al met al zeer bewust op te bouwen. Van Telstar naar FC Volendam is een overwogen stap hogerop. Maar niets blijkt minder waar: “Nee, het lijkt alsof ik alles keurig heb uitgestippeld, maar dat is niet zo. Ik wil de komende tijd gewoon nog heel veel leren. Dat staat op de eerste plaats. Wat dan volgt, zien we dan wel weer. Ik zou graag in Italië spelen, omdat ze daar veel counteren. Ik ben sterk genoeg voor het Italiaanse voetbal. Maar eerst wil ik hard aan mezelf werken. Ik denk dat de mensen nog maar 50 % hebben gezien van wat ik kan. Ik heb bij voorbeeld nu nog niet het vertrouwen om twee man op snelheid uit te durven spelen. Dat is mijn ware speelstijl. Ik zou bij voorbeeld zo’n doelpunt als Jesper Olsen tegen Feyenoord maakte (Feyenoord-Ajax 2-2), kunnen maken.”
Geschreven door: Pieter Steeman
Bron: Voetbal International
Hennie Meijer beklimt op dit ogenblik in een snel tempo de treden van de ladder van de Nederlandse voetbalsport. Hij beweegt zich nu twee jaar in het betaalde voetbal en heeft zich in die periode een vaste basisplaats verworven bij eredivisionist FC Volendam, na één jaar Telstar. Hennie Meijer is gedwongen snel carrière te maken, omdat hij al 23 jaar is. Op zijn veertiende jaar is hij pas serieus de voetbalsport gaan beoefenen. Hij begon indertijd bij het Amsterdamse ZPC, waarna vierde klasser DJK zijn club werd. Vorig jaar ontdekten AZ ‘67 en Telstar de van oorsprong Surinaamse spits waarvan Telstar uiteindelijk aan het langste eind trok. Bij Telstar leefde hij tot diep in het vorige seizoen in de anonimiteit totdat hij geheel verantwoordelijk was voor de doelpun1 ten productie van Telstar in de wedstrijd tegen SC Heracles (1-5). Vanaf dat moment dienden de eredivisieclubs zich aan. Meijer kon kiezen tussen NAC en FC Volendam. Hij is nu bezig aan een succesvol seizoen bij Volendam.

Een jaar geleden verweten veel ’voetbalkenners’ Hennie Meijer nog een gebrek aan agressiviteit. Hij zal dat later ook toegeven in de trant van ‘ het ging ook allemaal zo gemakkelijk bij Telstar’. Leo Beenhakker, trainer van FC Volendam én tijdelijk bondscoach van het Nederlands elftal, laat duidelijk merken niet veel te maken te hebben met wat er in het verleden over zijn spits is gezegd.

Leo Beenhakker: “lk zie er niets van terug dat Meijer vroeger erg gemakzuchtig zou zijn geweest. In het veld niet en buiten het veld niet. Hij is zeer ijverig en leergierig. Hij heeft de voorbereidingen op het seizoen prima opgepakt. Aan het einde van die voorbereiding had hij even een terugval, waardoor hij tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Utrecht op de bank zat. Hij dacht even, denk ik, dat hij er al was. Maar nu speelt hij zonder enige vorm van discussie in de basis. Er straalt bezieling van hem uit. Hij is nog wel een beetje wispelturig. Dat is geen gemakzucht, dat is inherent aan zijn leeftijd.”

Ook assistent-trainer Bobby Haarms wil geen kwaad woord horen over de jonge spitsspeler: “Hij zou spits kunnen worden in het Nederlands elftal. Meijer is zeer gretig. Het zal denk ik nog wel even duren voordat hij tijdens een wedstrijd negentig minuten lang op scherp kan staan. Hij moet nog veel verbeteren aan zijn koptechniek. Maar hij neemt snel aan. Een goede leerschool is heel belangrijk voor deze jongen. Hij heeft natuurlijk een achterstand op de jongens met ervaring. Hij is al 23 jaar, en is erg laat begonnen. De achterstand is in te halen. Dat is zeker. Hennie kan een echte goaltjesdief worden.”

Ontdekking
De trainers putten zich dus uit in positieve opmerkingen over de schijnbaar zeer bonkige spits. Meijer maakt dan ook een zeer snelle carrière. Vorig jaar werd hij dus ontdekt door AZ ‘67 en Telstar. Het werd Telstar. “Bij Telstar bleef ik lang onbekend. Tot die wedstrijd tegen Heracles dan. Toen kwamen NAC en FC Volendam. Het werd FC Volendam, omdat dat dichter bij mijn huis was. Ik woon namelijk in Amsterdam samen met mijn vriendin, die economie studeert. Ik zou dus niet zo gemakkelijk weg kunnen. Bovendien heb ik geen rijbewijs. Dat hoop ik binnenkort te halen, Ik zag het eerst helemaal niet zitten bij FC Volendam. Ik dacht dat ik in het tweede elftal zou komen. Ik had ten slotte slechts één jaar ervaring in het betaalde voetbal. Maar tot mijn verbazing kwam ik in het eerste elftal. Daar ben ik van geschrokken. Ik wist niet wat ik meemaakte, Ik was heel bang toen ik tegen PSV en FC Groningen moest spelen. Vooral tegen FC Groningen, die entourage daar, hè, dat is fantastisch. Tegen Feyenoord was de angst weg. Maar het ging ook allemaal zo snel. Bovendien moest ik bij FC Volendam constant op scherp staan. Bij Telstar ging het allemaal zo gemakkelijk. Je mocht ook eens een wedstrijd minder spelen. Daar heb ik eigenlijk ook weinig geleerd. Een echte opleiding is er niet. Je traint gewoon met de selectie en dat is het dan. Persoonlijke begeleiding kreeg je niet. Bij FC Volendam is dat anders. Ik ben bij FC Volendam agressiever geworden. Dat was ik nooit, Ik zette me lang niet altijd voor 100% in. Bij FC Volendam speel ik ook wel eens iets minder, maar ik zet me wel in.”

Sterke start
Ondertussen maakt Meijer een sterk seizoen door. Vooral sinds het wat minder gaat met Volendam, speelt Meijer erg sterk. Meijer: “Ja, dat zeggen wel meer mensen tegen me, maar ik weet niet hoe dat komt. Misschien wel, omdat ik graag op de counter speel. Dan kan ik mijn snelheid gebruiken.”

De promovendus uit de eerste divisie draaide lange tijd mee in de top en wist aanvankelijk zelfs de hegemonie van Feyenoord, PSV en Ajax te verstoren. Hennie Meijer over de oorzaak: “Die goede seizoenstart heeft FC Volendam te danken aan Leo Beenhakker. Die man brengt bezieling in de ploeg. Er heerste bij FC Volendam een dood sfeertje. Beenhakker heeft leven in de club geblazen. Hij kan je voor een wedstrijd verschrikkelijk goed oppeppen.”


© Robert Collette

Henny Meijer wordt lastig gevallen door Paul Mason (FC Groningen)

Winterstop...
FC Volendam verwonderde menigeen tot vlak voor de winterstop, toen AZ ‘67, een degradatiekandidaat, over Volendam heenliep. Meijer: “Dat was een flinke misstap. Daarop volgde die lange winterstop. We gingen op trainingskamp naar Portugal, maar daar hebben we geen wedstrijd kunnen spelen. We hebben alleen getraind. We hadden totaal geen wedstrijdritme meer. Bovendien slopen er blessures in de ploeg, Tonnie Blanker en Jaap Jonk, twee belangrijke spelers voor FC Volendam. We konden dus niét in een vaste samenstelling spelen. De mindere resultaten kunnen we natuurlijk niet alleen aan de lange winterstop wijten. Het lag hoofdzakelijk aan onszelf. We stonden absoluut niet op scherp. Maar er is de laatste tijd veel gesproken en ik denk dat we nu weer op de goede weg zijn. Dat is begonnen tegen Feyenoord. De punten komen wel weer.”

Samenwerking
“lk denk, dat ik dit seizoen nog heel veel doelpunten ga maken. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik voel me heel sterk. Toen ik met Tonnie (Blanker) in de spits speelde ging het heerlijk. Ik maakte zeven goals, wat nog wel wat te weinig is. Ik wil ook graag meer scoren, omdat ieder doelpunt mij een videoband oplevert. Die krijg ik van mijn zaakwaarnemer Conrad, een goede vriend van mij. Ik vind het jammer dat Tonnie geblesseerd is, want hij had veel ervaring, waarvan ik kon profiteren. De samenwerking tussen Marcel van Buuren en mij is nog niet perfect. Maar we hebben vorige week een goed gesprek met elkaar gehad en we werken er nu hard aan. We trainen steeds met elkaar, zodat we aan elkaar gewend kunnen raken. Het is wel een nadeel dat we beiden zo jong zijn. Maar ik weet dat we elkaar in de toekomst ook in het veld goed zullen kunnen vinden.”

Favoriet
“lk speel ‘t liefst in een systeem met twee spitsen. Ik heb altijd wat ruimte nodig, ook al kan ik in de kleine ruimte eveneens goed uit de voeten.’Maar met een beetje vrijheid voel ik me lekker. Ik weet niet wat Beenhakker gaat doen als Tonnie terugkomt. Dan hebben we eigenlijk drie spitsen. Mijn ideale FC Volendam-voorhoede bestaat uit Tonnie Blanker en mijn persoontje. Niets ten nadele van Marcel. Maar als Blanker naast me staat en ik kijk naar hem krijg ik meteen zin om er ook zo fanatiek in te gaan. Wat mijn favoriete FC Volendam-opstelling is? Nee, zover ga ik niet, Ik wil geen mensen tegen de schenen schoppen. Ik wil alleen nog zeggen, dat voor mij Jaap Jonk, Kees Guyt en Keje Molenaar de belangrijkste spelers van FC Volendam zijn.”

Ik ben sinds ik hier speel, veel veranderd, Ik ben veel sterker geworden. Maar ook een stuk agressiever. Als ik voorheen aan mijn shirtje werd getrokken, dan deed ik daar niets tegen. Maar nu probeer ik me los te trekken. Vooral tegen Utrecht zag je dat duidelijk. Bobby zegt steeds: Je moet meer uitdelen. Dat doe ik nu. Dat gaat vanzelf. Ook liet ik me vroeger bij corners bij de eerste paal wegduwen. Ook dat is verleden tijd. Ik sta tegenwoordig als eerste bij die paal.”

Snelheid
“lk moet nog beter leren koppen. Dat weet ik. Misschien speel ik vanwege dat zwakke punt wel liever met twee spitsen. Maar ook wanneer ik een sterke kopper zou zijn, zou ik denk ik het liefste met een tweemansvoorhoede spelen. Ik speel graag op de counter, want dan kan ik mijn snelheid gebruiken. Ik passeer goed als ik op snelheid ben. Wat dat betreft is Volendam niet de ideale club voor mij. Toch heb ik het hier prima naar mijn zin. Je zou gezien mijn lichaam niet zeggen dat ik snel ben. Eerder traag en log. Maar dat is niet zo.”

FC Volendam heeft dus nog steeds de ommekeer niet kunnen bewerkstelligen. Maar Hennie Meijer toont zich niet pessimistisch. Zijn club kelderde de afgelopen wedstrijden van een plaats in de top naar de grijze middenmootpositie op de eredivisieranglijst. Meijer: “Ik ga ervan uit dat het weer goed komt. Ik denk dat we nog wel een zesde plaats kunnen behalen. Dat is optimistisch, maar we kunnen het. Na Feyenoord, PSV en Ajax doen we voor niemand onder. Dat heeft niets te maken met het verlies tegen AZ. AZ speelde toen gewoon de dood of de beker (een kaartterm, wat zoveel betekent als ‘alles of niets’).”

Counteren
Hennie Meijer lijkt zijn carrière al met al zeer bewust op te bouwen. Van Telstar naar FC Volendam is een overwogen stap hogerop. Maar niets blijkt minder waar: “Nee, het lijkt alsof ik alles keurig heb uitgestippeld, maar dat is niet zo. Ik wil de komende tijd gewoon nog heel veel leren. Dat staat op de eerste plaats. Wat dan volgt, zien we dan wel weer. Ik zou graag in Italië spelen, omdat ze daar veel counteren. Ik ben sterk genoeg voor het Italiaanse voetbal. Maar eerst wil ik hard aan mezelf werken. Ik denk dat de mensen nog maar 50 % hebben gezien van wat ik kan. Ik heb bij voorbeeld nu nog niet het vertrouwen om twee man op snelheid uit te durven spelen. Dat is mijn ware speelstijl. Ik zou bij voorbeeld zo’n doelpunt als Jesper Olsen tegen Feyenoord maakte (Feyenoord-Ajax 2-2), kunnen maken.”

Terug